Sayur Capcai

Bahan:
1 batang lobak merah
1 paket jagung muda
1 paket kacang pis
1 ikat sayur sawi
4 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah kecil
sos tiram secukup rasa
garam secukup rasa
perasa secukup rasa

Cara buat:
1. potong semua bahan sayur mengikut kesesuaian. (Jangan terlalu besar atau terlalu kecil.)
2. panaskan kuali. baru masukkan minyak masak.
3. tumis bawang merah yang telah dicincang sehingga naik bau dengan api yang kuat.
4. masukkan bawang putih yang telah dicincang.
5. masukkan sedikit air ke dalam tumisan tadi.
6. Masukan lobak merah, dan jangung muda. Kemudian gaulkan sehingga agak lembut.
7. Masukan sos tiram, garam, dan perasa secukup rasa. (Ini la rahsia resipinyer..)
8. akhir sekali, masukkan sayur sawi dan kacang pis.
      Untuk sayur yang kelihatan hijau, masukan sedikit gula di akhir masakan.

Selamat Mencuba. ^^.

P/S: ini resepi dapat dari nenek Hanimah Othman masa ke majlis kawin di Johor. memang sporting la nenek dia. Penah masak tapi dia bagi sukatan untuk rencah dia lain. n cara nak tumis. Ada cara tau sebenarnyer. almaklum memang penah buat "katering" masa zaman mudanyer. Tips masukkan gula pula dari nenek saya. No SECRET. ^^.

0 comments: